Evenementenhal Gorinchem– Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Krachtige stralen en smeltende metalen: de verschillende lastechnieken uitgelegd!

Lassen is een belangrijk onderdeel van veel industrieën, denk aan de productie van auto’s tot het bouwen van bruggen. Er zijn diverse technieken waar verschillende materialen met precisie samengevoegd kunnen worden. In deze post willen we graag inzicht geven op de veelgebruikte lastechnieken.

Booglassen: Booglassen is één van de oudste technieken. Het maakt gebruik van een elektrische boog om materialen aan elkaar te smelten en vervolgens te hechten. Dit is een zeer flexibele methode, want dit kun je toepassen op verschillende materialen en diktes.

MIG-lassen: MIG-lassen, ook bekend als GMAW (Glas Metal Arc Welding), maakt gebruik van een continue draadvoeding en een beschermend gas om bescherming te bieden tegen oxidatie. MIG-lassen is één van de snelste lastechnieken en wordt gebruikt in industriële toepassingen. MIG-lassen is wel eenvoudiger om onder de knie te krijgen, dit kan gebruikt worden voor verschillende metalen zoals staal, aluminium en roestvrij staal.

TIG-lassen: TIG-lassen, ofwel GTAW (Gas Tungsten Arc Welding), maakt gebruik van een niet-afsmeltende worlfraamelektrode om daarmee een lasboog te creëren, er kunnen aparte materialen toegevoegd worden, indien nodig. TIG-lassen kan goed gebruikt worden wanneer je veel controle en precisie nodig hebt. Je kunt deze manier van lassen goed inzetten om dunne materialen te lassen, waarmee je een hoogwaardige afwerking krijgt.

Plasmalassen: Plasmalassen maakt gebruik van geconcentreerd materiaal om te smelten en te verbinden. Ook deze manier van lassen kan goed gebruikt worden om dunne materialen te lassen waar ze uiteindelijk een hoogwaardige afwerking mee krijgen. Plasmalassen vereist wel specifieke apparatuur en ook een training, maar biedt wel een goede controle over de warmte-inbreng en heeft tot gevolg dat er een minimale vervorming in het werkstuk komt.

Laserlassen: bij het laserlassen komt er een geconcentreerde laserstraal vrij om materialen te smelten en te verbinden. Laserlassen zorgt voor precisie en snelheid, hierdoor is het uitermate geschikt voor complexe geometrieën en de kleinere lasnaden. Laserlassen kan gebruikt worden bij een breed scala materialen, denk aan: metalen, kunststoffen of zelfs keramieken. De investering voor laserlassen is wel heel hoog, maar biedt wel een goede kwaliteit en productiviteit.

Elke vorm van lassen heeft eigen voordelen toepassingen. Het kiezen van een techniek hangt dus echt af van de vereisten bij het project.  Het beheersen van lastechnieken vereist tijd, training en ervaring. Wanneer je de basisprincipes begrijpt, kun je door veel oefenen steeds beter worden in het vak. Daardoor kunnen lassers hoogwaardige, duurzame lasverbindingen produceren die voldoende aan de meest strenge eisen van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top