Evenementenhal Gorinchem– Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

De veelzijdigheid van snijtechnieken: van water tot plasma en laser!

In de metaalbewerkende maakindustrie is snijden een cruciaal proces in de productie van verschillende onderdelen en componenten. Elk snijproces heeft zijn eigen voor- en nadelen die essentieel zijn voor het behalen van optimale resultaten. Laten we hieronder kijken naar de verschillende snijdtechnieken.

  1. Snijbranden zorgen voor veel mogelijkheden bij het snijden van dikke metalen platen, zoals die bijvoorbeeld bij constructies gebruikt worden. Snijbranden heeft een lagere investering, maar wel een hoge mate van materiaalcompatibiliteit. Echter, het veroorzaakt wel thermische vervorming en verkleuring van het materiaal. Dit heeft invloed op de precisie. Hierdoor is het moeilijker om bijvoorbeeld strakke bochten en complexe vormen te snijden. Hierdoor is regelmatig onderhoud vereist.
  2. Laser snijden biedt een bijzondere precisie en controle. Daardoor is laser snijden geschikt voor het snijden van complexe vormen en fijnere details. Bovendien worden ook de thermische vervormingen verminderd. Het resulteert in hoogwaardige sneden met hoge snelheden en efficiëntie voor een kortere doorlooptijd. Echter, de hoge investeringskosten zijn vaak een uitdaging. De techniek beperkt zich tot bepaalde metalen en diktes, afhankelijk van de kracht en golflengte van de laser.
  3. Waterstraalsnijden biedt een groot voordeel het vermijd namelijk de thermische vervorming en verkleuring. Hierdoor is ook waterstraalsnijden geschikt voor precisiewerk. Waterstraalsnijden kan zowel harde als zachte materialen snijden en wordt beschouwd als een milieuvriendelijk proces. Er zijn namelijk geen schadelijke dampen of andere bijproducten. Echter, het heeft als nadeel dat de snijsnelheden in vergelijking met andere technieken een stuk lager ligt. De operationele kosten zijn ook hoger, doordat er regelmatig onderhoud aan de snijkop moet plaatsvinden voor optimale prestaties.
  4. Plasma snijden biedt snelle snijsnelheden en een hoge productiviteit, dit is vooral bij het snijden van dikke metalen platen. Maar het kan ook een breed scala aan andere metalen snijden en dit alles tegen lagere investeringskosten voor apparatuur. Echter, het heeft nog wel een aantal nadelen, zoals het produceren van thermische vervorming en warmtebeïnvloeding wat nogal wat nabewerking kan vereisen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top