Evenementenhal Gorinchem– Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Premier Rutte, mogen de vakbeurzen weer open?

Update 9 juni 2020, 09.00 uur: Vandaag vragen wij – als aanjagers van de economie – op landelijke schaal aandacht voor de heropening van vakbeurzen in Nederland. Dit doen wij onder meer door twee paginagrote advertenties in het Financieel Dagblad en de Telegraaf, waarin wij de aandacht vragen van premier Rutte met de vraag: mogen de vakbeurzen weer open? Deze landelijke campagne wordt branchebreed gedragen: van beursorganisatoren tot evenementenlocaties en van standbouwers tot vakbladen, samen staan we schouder aan schouder!

“Als organisatoren van vakbeurzen en congressen zorgen wij voor een directe omzet van €4,4 miljard en 61.000 banen. We brengen bedrijven bij elkaar en zijn de aanjager van de economie.

Toch veegt het kabinet ons op één hoop met dancefeesten, concerten en festivals. Maar vakbeurzen zijn anders. In onze grote beurshallen kunnen bezoekers gemakkelijk afstand houden. Wij kunnen het aantal bezoekers eenvoudig maximaliseren en verspreiden over de dagen. Onze sector heeft een protocol opgesteld waardoor veilig bezoek gewaarborgd is.

Bedrijven staan te springen om weer op onze vakbeurzen zaken te doen. Maar als wij niet vóór 1 juli horen dat vakbeurzen weer open mogen, gaat ons hele najaar verloren. In Duitsland zijn vakbeurzen alweer toegestaan.

 Wij zijn experts op het gebied van bezoekersstromen, nóg beter dan woonboulevards, bouwmarkten, tuincentra en horeca, kunnen wij de veiligheid van bezoekers garanderen.

Daarom vragen wij aan u: laat ons vóór 1 juli weten wanneer professionals weer veilig en verantwoord naar onze vakbeurzen mogen.”

Uit de laatste persconferenties blijkt dat steeds meer coronamaatregelen in Nederland zijn en worden versoepeld. Vooralsnog is er geen nieuwe informatie gedeeld voor evenementen over de periode na 1 september 2020. In de afgelopen periode pleit Easyfairs samen met haar toeleveranciers,  concullega’s en brancheorganisatie CLC-Vecta bij onze overheden voor het maken van onderscheid tussen massale evenementen en de beurssector. Dit onderscheid is reeds gemaakt in Duitsland, en daar mogen de eerste beurzen onder bepaalde voorwaarden weer doorgaan. Wij zien graag dat Nederland het voorbeeld van Duitsland volgt. Deze vraag is inmiddels uitgezet bij het ministerie van Economische Zaken inclusief ons actieplan/protocol, waar tot in detail staat omschreven hoe professionals weer veilig en verantwoord naar onze vakbeurzen mogen. Het eerste gesprek met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Onderwijs en Cultuur en Wetenschap met delegatie voor Cultuur & Evenementen heeft reeds plaatsgevonden en een vervolggesprek staat deze week gepland.

In de tussentijd blijven wij ons als Easyfairs sterk maken voor het heropstarten van vakbeurzen, vanwege het economische belang voor verschillende sectoren en industrieën. In de media hebben wij meerdere malen onze visie hierop gedeeld, waaronder op NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio, Algemeen Dagblad, RTV Oost en De Stentor. Easyfairs is van mening dat beurzen meer dan ooit de energie vormen voor het herstel van onze economie, dienen als een kennisplatformen, een podia voor innovatie en zakelijke ontmoetingen en daarmee vormen vakbeurzen de motor van de Nederlandse economie.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top