Evenementenhal Gorinchem– Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Leg de lat hoger: hoe lasnormen de norm stellen voor kwaliteit en veiligheid

Lassen is een onmisbaar onderdeel aan het worden in verschillende industrieën, met een variatie van constructie tot de automobielindustrie. Om ervoor te zorgen dat de verbindingen veilig en betrouwbaar zijn, is het van belang dat de strikte normen gevolgd worden. Daarom gaan we verder in op de lasnormen:

  1. Materiaalnormen: er worden criteria vastgesteld om lasverbindingen en duurzaamheid te waarborgen. De normen specificeren de eigenschappen van de materialen.
  2. Procesnormen: deze normen worden gericht op procedures tijdens het lassen. Ze bieden richtlijnen voor het correct uitvoeren van werkzaamheden om defecten te minimaliseren en een kwalitatieve verbinding te waarborgen.
  3. Kwaliteitsnormen: deze normen leggen de nadruk op inspectie, testen en kwaliteitsborging van lasverbindingen. Er worden criteria gedefinieerd, zoals laskwaliteit, ontdekken van defecten en het certificeren van laspersoneel.

De lasnormen zijn belang bij onder andere:

  • Constructie: voor lasverbindingen in gebouwen, bruggen en infrastructurele projecten.
  • Fabricage: bij de productie van voertuigen en apparatuur zijn lasverbindingen van groot belang voor onder andere de functionaliteit en betrouwbaarheid.
  • Olie en gas: bij het lassen van onder andere drukvaten, off-shore installaties en pijpleidingen is de integriteit van belang.

Toetsing aan lasnormen

Het naleven vereist zorgvuldige planning, uitvoering en documentatie. Dit omvat ook het gebruik van goede materialen, gecertificeerde lassers en gevalideerde lasprocedures. Inspecties en kwaliteitscontroles worden uitgevoerd volgens de richtlijnen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top